Tilan tarina

Leustun Tilan rakennukset sijaitsevat varsin mäkisellä alueella kahta puolen Leustuntietä. Korkeimmalla mäellä sijaitsee Mäkelän talo, joka oli tilamme alkuperäinen tilakeskus. Siellä on edelleen 1800 -luvulla rakennettu päärakennus sekä aitat ja 1930 -luvulla rakennettu navetta. Sirkku ja Tuomo rakensivat Leustuntien toisella puolella olevalle mäelle oman pihapiirinä eli Pirttimäen vuonna 1993.

Ota Yhteyttä
Leustun Tilan Tarina

Hitusen historiaa

Alkuperäinen Leustun kantatila mainitaan historian kirjoissa jo 1561. Perimätieto kertoo, että kaksi veljestä kävi ostamassa tilan itse kuningas Kustaa Vaasalta Tukholmasta. Alueen ainoana yksittäistalona se oli vuoteen 1754 saakka. Tuon jälkeen kantatila lohkottiin pariin kertaan veljesten kesken. Meidän tilamme, joka on alkuperäiseltä nimeltään Mäkelä, muodostettiin 1778.

Meidän Mennalan suku on hallinnoinut tilaamme jo vuodesta 1858. Tuolloin Sirkun isoisän isoisä Johan Enok Menander osti tilan Erik Niklas Eerikinpoika Leustulta. Sen jälkeen tilallamme ovat isäntäväkenä olleet Kaarlo Mennander vaimoineen, Sauli ja Signe Mennala sekä Matti ja Seija Mennala. Leustun tilalla oli pitkän perinteet maidontuotantotilana, mutta vuosituhannen vaihteessa karjatalous sai väistyä.

Nykyisen isäntäparin eli Sirkun ja Tuomon hallintaan tila siirtyi vuodenvaihteessa 2004 ja tilamme tuotantosuunnaksi muodostui viljanviljely, koneurakointi sekä maarakentaminen. Heti isännyyden alussa tilalle rakennettiin uusi viljankuivaamo ja aloitimme viljelypinta-alan laajentamisen.

Leustun Tila - MäkeläLeustun TilaLeustun Tila historia Mäkelä
Koneurakointi Korpilahti JyväskyläLeustun Tila - Korpilahti, JyväskyläLeustun Tilan Tulevaisuus

Kohti tulevaisuutta

Leustun Tilalla on elinkeinoa revitty irti maasta jo kolmella vuosisadalla. Haasteita on riittänyt ja riittää tulevaisuudessakin. Pyrimme edelleen kehittämään toimintaamme niin, että myös tulevat sukupolvet voisivat tuottaa kotimaista ruokaa samoilla Leustun pelloilla joissa jo esi-isämmekin sitä tekivät.

Ota Yhteyttä

Osa isompaa yhteisöä

Korpilahti monine vahvoine kylineen on aluetta, jossa luotetaan edelleen naapuriapuun ja yhdessä tekemisen voimaan. Täällä talkoillaan ja järjestetään monia tapahtumia porukalla yhteisömme ja lähialueen iloksi.

Täällä on talkoiltu jo vuosikymmenien ajan erilaisissa rallitapahtumissa kuten mm. Jyväskylän Suurajoissa ja Neste Rallissa. Leustun erikoiskoe on ollut mukana monen monituista kertaa milloin missäkin muodossa ja paikalliset Horkan ja Saakosken kyläyhdistykset ovat järjestäneet vierailijoille mm grilli- ja parkkipalveluita.

Korpilahden yrittäjien yrittäjäyhdistys järjestää laajan suosion saanutta Päijänteen Palvipäivä -tapahtumaa ilmaisohjelmineen heinäkuussa. Suojakallion Maalaismarkkinoilla voi taas kokea oikeaa maalaistunnelmaa eläimineen ja ohjelmineen syksyllä. Leustun Lenkki tapahtumassa pääsee kevään korvalla yhteislenkille maalaismaisemiin. Hakala Films kuvaa Leustun tilan maisemissa fantasiaelokuvia talkooporukalla.

Korpilahden eteläiset kylät tuovat pilke silmäkulmassa iloa 9-tien kulkijoille Suojakallion Hahmon välityksellä. Suojakalliolla 9-tien risteyksessä on jo syksystä 2015 asti nähty seisomassa erilaisia ajankohtaisia hahmoja yli 40 kappaletta.

Ota Yhteyttä
Suojakallion hahmo ysi tien hahmoLeustun Tila - Korpilahti, JyväskyläLeustun Tila - Korpilahti, JyväskyläKylayhdistys korpilahtiNeste rally leustun erikoiskoe

Pistä rohkeasti viestiä!

Täällä me olemme jo odottelemme innoissamme viestiäsi. Kysy siis rohkeasti ihan pieniäkin juttuja. Viesteihin vastaa todennäköisesti Sirkku.

Mennala perhe Leustun Tila KorpilahtiMennala korpilahti
Leustun Tila
Leustuntie 400
41820 Saakoski
+358 40 748 7103
sirkku.mennala@leustuntila.fi